System PULL czyli System Ssący – Just in Time oraz KANBAN
Grupa docelowa
Inżynierowie, pracownicy działu planowania, pracownicy działu materiałowego, mistrzowie oraz kierownictwo produkcji
Cel /zakres szkolenia:
- Zapoznanie uczestników z systemem ssącym (pull) oraz metodą sterowania produkcją, zapasami w oparciu o system kanban
Plan/program szkolenia:
- Wprowadzenie teoretyczne do zagadnień związanych z zapasami.
- Omówienie zagadnienia Lead time, a cykl gotówkowy.
- Przedstawienie metod analizy detali.
- Zaprezentowanie charakterystyki systemu pull.
- Omówienie zagadnień związanych z supermarketem wyrobów gotowych oraz supermarketem przystanowiskowym.
- Ćwiczenie praktyczne: system push vs system pull.
- Omówienie systemu kanban oraz etapów wdrożenia systemu pull.
- Just in time
- Przepływ ciągły
- System ssący
- Relacje z dostawcami
- Kaizen
- Symulacja linii produkcyjnej
- Podsumowanie
Forma szkolenia:
Wykład i ćwiczenia
Czas trwania:
1 dzień – 8 godzin
Liczba uczestników:
Min. 6 osób
Max. 12 osób
(możliwe jest dodanie dodatkowych 1-3 osób jednak jako obserwatorów-nie biorą udziału w symulacji)