System PULL czyli System Ssący – Just in Time oraz KANBAN

Każde szkolenie prowadzone jest przez doświadczonych praktyków, którzy z pasją i zaangażowaniem dzielą się swoją wiedzą, zdobywaną przez lata pracy w różnych branżach. Dzięki temu, uczestnicy mogą liczyć na konkretne i praktyczne wskazówki, które pomogą im rozwijać swoje kompetencje i wprowadzać pozytywne zmiany w swoich organizacjach.

presentation

Forma szkolenia

Wykład i ćwiczenia

clock

Czas trwania

1 dzień – 8 godzin

participants number

Liczba uczestników

min 6 – 12 max

check

Typ szkolenia

Otwarte / Zamknięte

cert

Certyfikat

TAK

Elearning

Dostęp do e-learningu

TAK

Grupa docelowa

Inżynierowie, pracownicy działu planowania, pracownicy działu materiałowego, mistrzowie oraz kierownictwo produkcji.

Zakres szkolenia:

  1. Zapoznanie uczestników z systemem ssącym (pull) oraz metodą sterowania produkcją, zapasami w oparciu o system JIT oraz kanban.

Program szkolenia:

  1. Wprowadzenie teoretyczne do zagadnień związanych z zapasami.
  2. Omówienie zagadnienia Lead time, a cykl gotówkowy.
  3. Przedstawienie metod analizy detali.
  4. Zaprezentowanie charakterystyki systemu pull.
  5. Omówienie zagadnień związanych z supermarketem wyrobów gotowych oraz supermarketem przystanowiskowym.
  6. Ćwiczenie praktyczne: system push vs system pull.
  7. Omówienie systemu kanban oraz etapów wdrożenia systemu pull.
  8. Just in time
  9. Przepływ ciągły
  10. System ssący
  11. Relacje z dostawcami
  12. Kaizen
  13. Symulacja linii produkcyjnej
  14. Podsumowanie

Cel biznesowy

  1. Minimalizacja poziomu zapasów wewnątrz organizacji, jak i w całym łańcuchu dostaw.
  2. Kształtowanie polityki zarządzania zapasami ukierunkowanej na wparcie w realizacji głównych celów biznesowych organizacji.
  3. Skrócenie czasu przejścia (Lead Time) produktów, skutkujące zwiększeniem poziomu obsługi klienta oraz wzrostem konkurencyjności.
  4. Poprawa poziomu obsługi klienta poprzez wzrost terminowości realizacji zamówień ( On Time Delivery).

Oczekiwane efekty uczenia:

  1. Uczestnik szkolenia zdobędzie wiedzę w zakresie czynników oraz uwarunkowań wpływających na właściwe projektowanie oraz wdrożenie systemu ssącego (pull).
  2. Uczestnicy zdobędą wiedzę z podstawowych narzędzi analitycznych, kalkulacji supermarketów oraz obszarów, gdzie można wdrożyć system ssący.
  3. Uczestnik szkolenia zdobędzie wiedzę w zakresie wdrażania oraz kształtowania systemu Just in Time, wspartych praktycznymi elementami transformacji przepływu materiałowego; balansowania oraz wdrażania systemu ssącego.

Nie znalazłeś czego szukasz? Zadzwoń lub napisz do nas


    Zachęcamy do zapoznania się z informacją dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych przez Administratora

    W ciągu 20 lat działalności BDO Advisory mieliśmy przyjemność współpracować z wieloma firmami, które po zakończonym projekcie wyraziły swoją ocenę prowadzonych prac w formie referencji. Poniższa lista dotyczy wybranych, zakończonych projektów.

    Inne szkolenia